О Нама

Друмска Стрела је први српски Формула Студент тим, чији су чланови студенти Универзитета у Београду, који сваке године пројектују, израђују и тестирају ново возило, са којим наступају на Формула Студент такмичењима.

ПУТ СТРЕЛЕ

Студенти Универзитета у Београду су у новембру 2010. године основали удружење Студентска техничка такмичења, и одмах потом покренули први пројекат у оквиру истог. Оформили су први Формула Студент тим, под називом Друмска Стрела. Једанаест студената Машинског факултета и Факултета организационих наука су у првој сезони, 2011.године, месецима радили на развоју концепта возила. Учествовали су на најпрестижнијем такмичењу у Великој Британији, одржаном на легендарној стази Силверстоне, у Класи II(идејни пројекат возила без израде). На овом такмичењу су освојили 3. место.


У сезони 2012, тим Друмска Стрела такмичио се у класи I, на такмичењима у Италији и у Великој Британији, са највећим светским тимовима. Директори великих компанија попут Airbus-a и Mercedes-Benz-a су лично посетили бокс нашег тима. Били су импресионирани чињеницом да је један мали тим из Србије успео да за годину дана од концепта возила створи компетитиван болид, без претходног такмичарског искуства.

У наредним сезонама, тим је учествовао на преко 25 такмичења. Девет болида са мотором СУС и прво електрично возило, тиму су донели бројне успехе, такмичећи се на стазама на којима се возе трке Формуле 1.


У сезони 2013 се пројектовање и израда возила подижу на виши ниво. По први пут се придружују студенти Саобраћајног факултета. Тим одлази на три такмичења, у Чешку, Мађарску и Италију, где је забележен најбољи резултат до тада – сјајно 10. место у генералном пласману од 43 универзитетска тима из целог света.


У сезони 2014, представљено је доста иновација, од којих највећу представља усисни колектор варијабилне геометрије. Исте године, по први пут је испројектован и направљен аеро пакет, а студенти Електротехничког факултета су започели развој телеметрије. Премијера возила била је у Аустрији, на чувеној стази Red Bull Ring. На другом такмичењу, на стази Riccardo Paletti, тим је заузео 15. место у конкуренцији од 44 тима.

Сезона 2015 је била једна од најуспешнијих за наш тим. Нови аеро пакет је значајно унапређен и први пут тестиран у аеро тунелу, а тиму се прикључују студенти Технолошко-металуршког факултета. Друмска Стрела 2015 се европској публици представља на такмичењу у Чешкој, односно на стази Autodrom Most, где бележи фантастично 4. место у трци издржљивости – најзахтевнијој дисциплини. Коначно, тим заузима 9. место у генералном пласману, и добија статус најбољег тима у региону.


Сезоне 2016 наставља се развој имплементираних склопова и система, и уводи употреба материјала од угљеничних влакана за израду многих делова, у циљу редуковања масе целокупног возила. Осим великих побољшања на самом возилу, пројекат напредује и у погледу Бизнис плана и брендирања, учешћем студената Економског факултета и Факултета примењених уметности. Те године тим путује у Италију, Чешку и Мађарску, при чему се издваја 14. место на стази Riccardo Paletti у конкуренцији од 39 тимова. Друмска Стрела 2016 је формула која је најбоље оцењена за дизајн, у дотадашњој историји тима. Такође, исте године је направљен концепт возила на електрични погон, за који је овај тим освојио треће место на такмичењу у Италији.

Сезона 2017 донела је пуно промена у погледу организације, и вођења пројекта. Основан је тим који се бави испитивањем и синтезом материјала за потребе израде возила. Настављен је развој концепта возила на електични погон. Прикључили су се студенти Војне академије, Физичког и Шумарског факултета. Возило је израђено у рекордном року, уз сва побољшања уведена у односну на претходну годину.


Велики успех тима је квалификација за најпрестижније такмичење у Европи, које се одржава на стази Формуле 1, у Хокенхајму (Немачка), и које окупља најбоље тимове из целог света. У овој сезони су забележени сјајни резултати у статичким дисциплинама, попут 4. места за Cost Report и 10. места на Design Event-у, у конкуренцији од 50 тимова у Италији.

У сезони 2018 тим је стекао подршку генералног спонзора, компаније Tenfor. Уз потпун редизајн одређених подсистема, и прецизнију технологију израде, тим је поставио нове стандарде квалитета. По први пут Тенфор Друмској Стрели приступају студенти Архитектонског и Математичког факултета.


Тим се квалификовао за два такмичења, на којим су постигнути до тада незапамћени успеси: шесто место у дисциплини Скид Пад у Италији, у конкуренцији од 50 тимова, и пето место у трци издржљивости у Чешкој Републици, у конкуренцији од 36 тимова. Крај једне од најуспешнијих такмичарских сезона, обележен је кружном трком на Ушћу, где је београдска публика коначно имала прилику да види формулу на улицама свог града.

2016. године чланови тима Друмска Стрела су развили први идејни пројекат електровозила и за исти освојили 3. место у класи II на такмичењу у Италији.


У октобру 2018. године, чланови тима Друмске Стреле су одлучили да оснују тим који се бави пројектовањем и израдом електричног возила, а циљ је био да се развије и конструише прототип тркачког аутомобила на електрични погон за Формула Студент аутоцросс и ендуранце трке.


У сезони 2019 представљен је идејни пројекат возила, који је имао значајна унапређења у односу на верзију из 2016. године. Подсистеми су испројектовани, и завршена је израда и тестирање неких од њих, као што су самостално развијениDRS (Drag Reduction System), BMS (Battery Management System) i ECU (Engine Control Unit) који ће управљати електромоторима помоћу Torque Vectoring алгоритма. На такмичењу у Великој Британији у класи II тим је освојио 4. место за идејни концепт.

МИСИЈА

Развој иновативности и практичних вештина будућих инжењера.

ВИЗИЈА

Да померимо границе образовања улагањем у практичан рад.

ЦИЉЕ

Да будемо успешни у свему што радимо.

НАЈБОЉА ПРАКСА

Друмска Стрела је прилика да студенти примене теоријска знања стечена на факултету, али је чест случај да пројекат захтева од студената много боље познавање одређене материје. Због тога чланови тима у току сезоне науче много више о неким областима него што би у току редовних студија, као и да размишљају ван оквира, сами проналазе решења тамо где их нико није упутио, преузму иницијативу и стану иза својих одлука. Такође, имају прилику да уче од студената који су годинама радили на овом пројекту, и стекли знање из разних области, али се од њих очекује да преузму одговорност, да на време извршавају задатке и да поред решавања инжењерских проблема стекну вештине рада у тиму и са људима из различитих струка.

ЕНТУЗИЈАЗАМ

Десет израђених возила, 25 такмичења, више од 1000 пројектованих, произведених и набављених позиција сваке године… Иза свега стоји 500 студената који су прошли кроз овај тим, и преко 100 000 радних сати уложених да би Друмска Стрела била то што јесте. Безброј препрека, ограничења и проблема са којима студенти морају да се суоче од почетка до краја сезоне, и успеси који су се низали након свега тога, говоре да је темељ овог пројекта ентузијазам са којим чланови тима приступају сваком изазову.

ПРИЈАТЕЉСТВО

Друмска Стрела је више од тима. Група студената спојена заједничким циљем, која заједно пролази кроз добре и лоше тренутке, заједно пише историју и помера границе. Пријатељство је неизоставан део тимског рада. Најбољи доказ томе јесте стална подршка алумни чланова, као и атмосфера која влада у тиму. Након читаве сезоне, упркос свим напорима чланови тима и даље, а често и много више него на почетку воле оно што раде и уживају у томе, те љубав према пројекту наставља да чини битан кохезиван фактор који формулу спаја у савршену конструкцију иза које стоји много више од њених делова.