Тенфоре Друмска Стрела је први српски Формула Студент тим, чији су чланови студенти Универзитета у Београду,
који сваке године пројектују, израђују и тестирају ново возило,
са којим наступају на Формула Студент такмичењима.

ПУТ СТРЕЛЕ

Студенти Универзитета у Београду су у новембру 2010. године оформили први Формула Студент тим, под називом Друмска Стрела. Једанаест студената Машинског факултета и Факултета организационих наука су у првој сезони, 2011, месецима радили на развоју концепта возила. Учествовали су на најпрестижнијем такмичењу у Великој Британији, одржаном на легендарној стази Силверстон, у Класи II (идејни пројекат возила без израде). На овом такмичењу смо освојили 3. место.

У сезони 2012, тим Друмска Стрела такмичио се у класи I, на такмичењима у Италији и у Великој Британији, са највећим светским тимовима. Директори великих компанија попут Airbus-a и Mercedes-Benz-a су лично посетили бокс нашег тима. Били су импресионирани чињеницом да је један мали тим из Србије успео да за годину дана од концепта возила створи компетитиван болид, без претходног такмичарског искуства.

Drumska strela 2012, Road Arrow 2012, prva formula formula student tima drumska strela iz 2012 godine, prikaz vozaca sa kacigom u gro planu
FSRA 2014 - Austrija, Drumska Strela 2014 - Austrija, Road Arrow 2014 - Austria, Slika formule pod uglom

У сезони 2013 се пројектовање и израда возила подижу на виши ниво. По први пут се придружују студенти Саобраћајног факултета. Тим одлази на три такмичења, у Чешку, Мађарску и Италију, где је забележен најбољи резултат до тада – сјајно 10. место у генералном пласману од 43 универзитетска тима из целог света.

У сезони 2014, представљено је доста иновација, од којих највећу представља усисни колектор варијабилне геометрије. Исте године, по први пут је испројектован и направљен аеро пакет, а студенти Електротехничког факултета су започели развој телеметрије. Премијера возила била је у Аустрији, на чувеној стази Red Bull Ring. На другом такмичењу, на стази Riccardo Paletti, тим је заузео 15. место у конкуренцији од 44 тима.

Сезона 2015 је била једна од најуспешнијих за наш тим. Нови аеро пакет је значајно унапређен и први пут тестиран у аеро тунелу, а тиму се прикључују студенти Технолошко-металуршког факултета. Друмска Стрела 2015 се европској публици представља на такмичењу у Чешкој, односно на стази Autodrom Most, где бележи фантастично 4. место у трци издржљивости – најзахтевнијој дисциплини. Коначно, тим заузима 9. место у генералном пласману, и добија статус најбољег тима у региону.

Сезоне 2016 наставља се развој имплементираних склопова и система, и уводи употреба материјала од угљеничних влакана за израду многих делова, у циљу редуковања масе целокупног возила. Осим великих побољшања на самом возилу, пројекат напредује и у погледу Бизнис плана и брендирања, учешћем студената Економског факултета и Факултета примењених уметности. Те године тим путује у Италију, Чешку и Мађарску, при чему се издваја 14. место на стази Riccardo Paletti у конкуренцији од 39 тимова. Друмска Стрела 2016 је формула која је најбоље оцењена за дизајн, у дотадашњој историји тима. Такође, исте године је направљен концепт возила на електрични погон, за који је овај тим освојио треће место на такмичењу у Италији.

FSRA 2016, drumska strela 2016, Road Arrow 2016, slika pokazuje nos i deo prednjeg krila vozila iz 2016. godine pored svog umanjenog modela za testiranje u aero tunelu
FSRA 2017 - Ceska Republika, Drumska strela 2017 - Ceska Republika, Road Arrow 2017 - czech republic, ceoni pogled na vozilo u voznji na stazi u Ceskoj

Сезона 2017 донела је пуно промена у погледу организације, и вођења пројекта. Основан је тим који се бави испитивањем и синтезом материјала за потребе израде возила. Настављен је развој концепта возила на електични погон. Прикључили су се студенти Војне академије, Физичког и Шумарског факултета. Возило је израђено у рекордном року, уз сва побољшања уведена у односну на претходну годину. Велики успех тима је квалификација за најпрестижније такмичење у Европи, које се одржава на стази Формуле 1, у Хокенхајму (Немачка), и које окупља најбоље тимове из целог света. У овој сезони су забележени сјајни резултати у статичким дисциплинама, попут 4. места за Cost Report и 10. места на Design Event-у, у конкуренцији од 50 тимова у Италији.

У сезони 2018 тим је стекао подршку генералног спонзора, компаније Тенфор. Уз потпун редизајн одређених подсистема, и прецизнију технологију израде, тим је поставио нове стандарде квалитета. По први пут Тенфор Друмској Стрели приступају студенти Архитектонског и Математичког факултета. Тим се квалификовао за два такмичења, на којим су постигнути до тада незапамћени успеси: шесто место у дисциплини Скид Пад у Италији, у конкуренцији од 50 тимова, и пето место у трци издржљивости у Чешкој Републици, у конкуренцији од 36 тимова. Крај једне од најуспешнијих такмичарских сезона, обележен је кружном трком на Ушћу, где је београдска публика коначно имала прилику да види формулу на улицама свог града.

fsra 2018 tenfor road arrow 2018 fs italy 2018
Мисија

Тим Тенфор Друмска Стрела представља Универзитет у Београду, град Београд и Србију на најпрестижнијем светском такмичењу за студенте. Тим има задатак да развије и направи прототип тркачког аутомобила за непрофесионалне аутокрос или спринт трке. Сваке године се пројектује и израђује ново возило, које се потом тестира пре одласка на такмичења. Успех тима је у томе да конструише такав болид, који осим што је брз, управљив и поуздан, има и оптималан однос цене и квалитета.

Визија

Тенфор Друмска Стрела свој развојни пут гради кроз амбициозне, талентоване студенте који непрестано раде на унапређењу система, усавршавањем постојећих или проналажењем иновативних решења, било да је у питању возило или организација. Будућност тима је у подстреку ових иновација, и успешном руковођењу пројектом које треба да обезбеди што боље услове за рад и напредак студената, као и реализацију њихових идеја.

Циљеви

Циљ сваке сезоне јесте остварење највиших могућих резултата, и пласирање међу сам врх светских тимова. Управљање људским и материјалним ресурсима, дефинисање приоритета и расподела финансијских средстава представљају прави изазов. Побољшањем организације, комуникације и одржавањем едукација од стране алумни чланова постижу се услови при којим је могуће успешно одговорити на наведене изазове. Дугорочни циљеви су проширење тима, интензивнија сарадња са свим факултетима Универзитета у Београду и привредом, као и увођење дуалног образовања у Србији, уз наставак рада на идејама започетим у овом пројекту у одговарајућим компанијама.

НАЈБОЉА ПРАКСА

Тенфор Друмска Стрела је прилика да студенти примене теоријска знања стечена на факултету, али је чест случај да пројекат захтева од студената много боље познавање одређене материје. Због тога чланови тима у току сезоне науче много више о неким областима него што би у току редовних студија, као и да размишљају ван оквира, сами проналазе решења тамо где их нико није упутио, преузму иницијативу и стану иза својих одлука. Такође, имају прилику да уче од студената који су годинама радили на овом пројекту, и стекли знање из разних области, али се од њих очекује да преузму одговорност, да на време извршавају задатке и да поред решавања инжењерских проблема стекну вештине рада у тиму и са људима из различитих струка.

FS Italy 2016 design event, Odbrana dizajna u Italiji 2016 godine, Strahinja Zdravkovic, Nemanja Neskovic, Milan Tepic
Drumska Strela slika vozaca sa kacigom iz sezone 2016

ЕНТУЗИЈАЗАМ

Седам израђених возила, 17 такмичења, више од 1000 пројектованих, произведених и набављених позиција сваке године… Иза свега стоји 200 студената који су прошли кроз овај тим, и преко 60 000 радних сати уложених да би Тенфор Друмска Стрела била то што јесте. Безброј препрека, ограничења и проблема са којима студенти морају да се суоче од почетка до краја сезоне, и успеси који су се низали након свега тога, говоре да је темељ овог пројекта ентузијазам са којим чланови тима приступају свему.

ПРИЈАТЕЉСТВО

Тенфор Друмска Стрела је више од тима. Група студената спојена заједничким циљем, која заједно пролази кроз добре и лоше тренутке, функционише као велика породица. Најбољи доказ томе јесте стална подршка алумни чланова, као и атмосфера која влада у тиму. Након годину дана тимског рада, упркос свим напорима, чланови тима и даље, а често и много више него на почетку воле оно што раде и уживају у томе, те љубав према пројекту и тиму наставља да чини битан кохезиван фактор који формулу спаја у савршену конструкцију иза које стоји много више од њених делова.

Tim Drumska Strela 2017, Road Arrow Team 2017, Timska slika sa formulom na kraju sezone 2017