Спонзорско вече на Машинском факултету

Први српски Формула Студент тим, Тенфор Друмска Стрела, је прославио свој осми рођендан. Свечаности на Машинском факултету, која је организована у ову часту, присуствовали су бројни угледни гости, представници Универзитета у Београду, Универзитетa у Бањој Луци и Косовској Митровици, спонзори и пријатељи тима, као и многи садашњи и бивши чланови.

На почетку вечери, присутнима се обратио проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета. Професор Митровић је, поздрављајући бројне званице, нагласио како је Машински факултет од почетка овог пројекта дом тима Тенфор Друмска Стрела. Он је овом приликом изразио понос бројним студентима који као чланови тима на међународним такмичењима представљају Универзитет у Београду у најбољем светлу, а такође је нагласио значај постојања пројекта попут овог у којем студенти имају прилику да знања стечена на матичним факултетима примене у изради једног реалног, али врло комплексног производа.

Након декана, присутнима се обратила Миљана Стојановић, вођа тима у претходној сезони. Она је истакла да су циљеви које је тим поставио пре почетка претходне сезоне успешно испуњени и да је тим остварио изузетне успехе на такмичењима у Италији и Чешкој. Поузданост возила на којој је се радило током читаве сезоне допринела је да се на свим такмичењима све дисциплине заврше. Иновације које су студенти увели пласирале су тим у сам врх светских тимова и довели до освајања шестог места у трци осмица у Италији, као и петог места у најтежој дисциплини – трци издржљивости у Чешкој.

Представљајући планове за наредну сезону, Лазар Стојнић, нови вођа тима за Ц возило као највеће новине истакао је покретање пројекта електро формуле. Ово ће бити прво електрично возило направљено на нашим просторима, те самим тим велики изазов за све чланове тима. Лазар је искористио прилику да све присутне и упозна са организацијом тима Тенфор Друмске Стреле у наредном периоду, као и са тим колико ће структура новооформљеног тима разликовати од досадашње.

Као вођа новог тима за електро возило представљен је Никола Новаковић, студент Технолошко – металуршког факултета, који је у претходне две сезоне био део подтима за електронику. Никола је овом приликом презентовао и двогодишњи план према којем ће се електро тим прве године такмичити у класи II са идејним концептом, док је за сезону 2020 предвиђена производња овог возила. Он је истакао важност подршке спонзора приликом уласка у један овако озбиљан и финансијски захтеван пројекат као што је производња електро формуле.

Као и претходне сезоне, ментор Ц тима ће и ове године бити проф. др Марко Милош. Он је још једном истакао колика му је част што је баш он ментор једног оваквог тима који чине млади људи који се не боје изазова и који проналазе начине да савладају све препреке које се испред њих постављају, који својим преданошћу и пожртвованошћу померају границе сваке године све више и више. На крају, професор Милош је изразио велику захвалност свим спонзорима и људима који су обезбедили разна средства како би овај пројекат био изнет и представљен на најбољи могући начин.

На крају свечаности су уручене захвалнице свим присутним спонзорима и пријатељима пројекта међу којима су генерални спонзор – Платна институција Тенфор, Министарство просвете и науке, Универзитет у Београду предвођен Машинским, Технолошко-металуршким, Електротехничким и Економским факултетом, затим 3Д Република, Алатница Орељ, Лабораторија ЦИАХ, Ауто мото савез Србије, Крома ЛТД, Текноикс група, Мерцедес Бенц као и многи други.