FSRA 2019, drumska strela 2019 na stazi u hoolandiji asen tt

Такмичарска сезона 2019

У такмичарској сезони 2019, тим Тенфор Друмска Стрела наступио је на два престижна Формула Студент такмичења – у Холандији и у Мађарској.

Формула Студент Холандија 2019

Прво такмичење одржано је у периоду од 7. до 11. јула у Асену у Холандији. По доласку тима у Асен уследило је намештање бокса, сређивање возила и припреме за статичке и динамичке дисциплине.

Првог такмичарског дана тимови из целог света такмичили су се у статичкој дисциплини Презентација Бизнис Плана. У овој дисциплини чланови тима Тенфор Друмска Стрела остварили су историјски успех заузимањем високог 5. места! Презадовољни овим успехом, чланови тима припремали су се за други такмичарски дан.

У раним јутарњим часовима другог дана такмичења “Друмска Стрела 2019” се нашла у реду за технички преглед како би на време задовољила све захтевне критеријуме и успешно прошла потребне тестове за учешће у динамичким дисциплинама. Након успешно завршених тестова нагињања, кочења, буке и искакања возача, истог дана су уследиле и две статичке дисциплине: Инжењерски дизајн и Анализа трошкова. Одбрана инжењерских решења на возилу, као и анализа трошкова наишле су на позитивне коментаре судија у Холандији.

Трећи дан такмичења био је резервисан за динамичке дисциплине. Пре званичног учешћа у динамичким дисциплинама, тим је искористио право коришћења стазе за увежбавање (ТТ Асен). По изласку на стазу десио се отказ дела на возилу, због којег формула нажалост није могла да настави даље такмичење. После великих напора и покушаја да се квар отклони на лицу места, донета је одлука да се тим врати раније у Београд како би се возило припремило за наредно такмичење.

На такмичењу у Холандији, тим Тенфор Друмска Стрела заузео је 12. место у статичким дисциплинама.

Период од три дана између два такмичења је искоришћен за отклањање квара и за проверу свих осталих система на возилу. Сви недостаци су уклоњени и возило је било спремно за наредно такмичење.

Формула Студент „EAST“ 2019

Прилика да се тим Тенфор Друмска Стрела такмичи са другим тимовима из целог света указала се већ у периоду од 17. до 21. јула 2019. године. Тим из Београда је по први пут наступио на такмичењу Формула Студент „EAST“ у Залаегерсзегу у Мађарској.

Нултог дана такмичења у Мађарској чланови тима Тенфор Друмска Стрела обавили су контролу возила до најситнијег детаља како би били сигурни да је све потпуно спремно за почетак такмичења.

У току првог такмичарског дана, возило је успешно завршило комплетну техничку инспекцију, након чега је добило све налепнице и потврду да је спремно за стазу. Други дан је био прилично успешан за Формула Студент тим Тенфор Друмска Стрела. У свим статичким дисциплинама забележени су добри резултати. Судијама се свидело како су београдски студенти детаљно израдили трошковни извештај, те је одбрана Анализе трошкова успешно завршена. Инжењерски дизајн, идеје и иновације на возилу ни на овом такмичењу нису просле незапажено, позитивне критике биле су ветар у леђа за наредне дисциплине. Као врхунац успешности овог дана дошла је презентација Бизнис Плана. У прилично јакој конкуренцији од 25 тимова који се такмиче у конкуренцији формуле са мотором са унутрашњим сагоревањем, тим Тенфор Друмска Стрела заузео је сјајно 7. место

Почетак трећег дана означио је свима омиљен и добро познат звук мотора формуле “Друмска Стрела 2019”. Већ у првим динамичким дисциплинама остварени су сјајни резултати. Рекордна времена, краћа од свих претходних такмичарских година, постигнута су на убрзању и у дисциплини осмице. У току дисциплине Аутокрос, возило тима Тенфор Друмска Стрела је доказало своју поузданост и управљивост.

Последњи дан такмичења у Мађарској био је резервисан за најзахтевнију такмичарску дисциплину – Трку издржљивости. Возило је спремно изашло на стазу и првих 11 километара савладано је без икаквих проблема са одличним пролазним временом. Затим је уследила промена возача у прописаном времену од 3 min. Други возач је након 4 одвезена круга морао да стане због проблема са мењачем. Установљено је да тренутно отклањање квара и повратак на стазу нису могући. Нажалост, у трци издржљивости тим Тенфор Друмска Стрела је морао поделити 9. место са још 16 тимова који из сличних разлога нису успели да савладају најзахтевнију такмичарску дисциплину.

Иако су искрсли проблеми имали утицај на резултате у динамичким дисциплинама, задовољни постигнутим резултатима у статици, чланови тима Тенфор Друмска Стрела вратили су се у Београд и спремају се за нове изазове.

Крајем августа очекује нас још једно такмичење у организацији Формула Студент тимова са Балкана –„FS Alpe Adria“. Док возило припремамо за нове стазе, преносимо вам део атмосфере из Холандије и Мађарске.