ТИМ ДРУМСКА СТРЕЛА ПРЕДСТАВИО НОВУ ФОРМУЛУ

Формула Студент тим Друмска Стрела представио је ново, шесто по реду, возило за такмичарску сезону 2017. Више од 700 људи дошло је у понедељак 29. маја, да у препуном амфитеатру Машинског факултета види откривање формуле са којом ће наши студенти представљати Србију на престижном, Формула Студент такмичењу. Међу присутнима су се нашли декани, професори, пријатељи пројекта, стари чланови тима, као и поносни родитељи и пријатељи.

На самом почетку свечаности, подсетили смо се историје тима, и претходних успеха: “5 формула до сада, 12 такмичења, стотину младих стручњака који су прошли кроз тим, десетине хиљада радних сати и неизмеран труд и жеља за успехом обележили су 6 година постојања овог тима. Све је почело у кругу од десетак студената и њиховом идејом да направе нешто изванредно и несвакидашње. Од првог такмичења у Силверстону у Великој Британији, па преко Аустрије, Италије, Мађарске и Чешке, Друмска Стрела је представљала Србију на најбољи могући начин.

Инжењери највећих светских аутомобилских компанија, попут Ферарија и Масератија, одушевљавали су се успоном малог тима који је за кратко време постао конкурентан тимовима са много више искуства.”

Присутнима се обратио декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић. Он је нагласио значај примењеног знања студената кроз пројекат Друмска Стрела, цитирајући Имануела Канта – “Искуство без теорије је слепо, а теорија без искуства само интелектуална игра”.

Ментор тима, проф. др Александар Вег, предочио је да је Друмска Стрела најбољи пример успешног предузетништва у Србији, и узор за све младе људе који желе да примене своје знање. Формула коју овај тим представи сваке године је производ који Универзитет у Београду сврстава међу најбоље у свету.

Од 2010. године до сад, тим је порастао, те ове године броји преко педесет студената са 9 факултета Универзитета у Београду. У питању су Машински, Технолошко-металуршки, Електротехнички, Економски, Саобраћајни, Физички, Шумарски факултет, Факултет организационих наука и Факултет примењених уметности.

Чланови тима су од октобра напорно радили на пројектовању и изради новог возила, које је такође резултат вишегодишњег труда и рада. Вођа тима, Страхиња Здравковић, захвалио се свим алумни члановима који су заслужни за то што Друмска Стрела данас постоји, и за константну подршку која је од све већег значаја из сезоне у сезону.

Такође, објаснио је на чему су студенти радили ове године: “Главна водиља за побољшање новог возила су нам била 3 златна правила овог такмичења: возило са најмањом масом, најмањим поларним моментом инерције и најнижим тежиштем побеђује. С тога смо доста радили на оптимизацији конструкције свих делова на возилу, и пажљивом одабиру материјала, при чему смо се више него икад ослононили на употребу карбонских влакана. Делови добијени овом технологијом су се добро показали прошле године и одлучили смо да наставимо са употребом композитних материјала. По први пут у Друмској Стрели постоји подтим који се бави развојем материјала искључиво за потребе овог такмичења, и који чине студенти Технолошко-металуршког факултета. Такође, бавили смо се унапређењем начина израде и склапања разних система на возилу, како бисмо повећали прецизност, ефикасност и квалитет нашег возила. Направљене су измене на аеро пакету које ће уклонити све уочене недостатке прошлогодишњег, и побољшати перформансе возила. Ове године смо се бавили развојем сопствене радио-комуникације, која ће нам омогућити бољу повезаност са возачем на стази. У циљу постизања бољих резултата, увели смо серију тестова за избор возача, који ће у наредних месец дана активно тренирати и тестирати ново возило”.

Он је похвалио свој тим, и рекао да очекује пуно од овогодишњих такмичења. Затим се на бини придружио остатак тима Друмска Стрела, који је публика поздравила громогласним аплаузом.

Коначно, Друмску Стрелу 2017. открили су координатори тима, који су ове сезоне понели највећу одговорност, и који ће предводити тим на свим такмичењима.

Студенти су презадовољни оним што су за сада постигли, али их очекује још пуно рада како би постигли најбоље могуће резултате. Уз огромну подршку коју су добили на представљању, наставиће да вредно раде и припремају се за Италију, Чешку и Немачку. Узбуђење око такмичења расте, а остаје да чекамо август како бисмо поново видели српску формулу на стази Формуле 1.