Formula SEA Италија 2018

Још једно Formula SAE такмичење у Италији је иза нас. Шести наступ на стази Рикардо Палети показао се као један од успешнијих.

Двадесет чланова тима Тенфор Друмска Стрела стигло је у Варано де Мелегари већ 10. јула. Нулти дан такмичења протекао је у намештању бокса, сређивању возила и припремама за статичке и динамичке дисциплине.

Први дан је почео у реду за техничку инспекцију, која је потрајала све до касно после поднева, али се стрпљење исплатило, јер је Друмска Стрела 2018 успела да добије одобрење судија већ након првог  прегледа. Након техничке инспекције уследило је мерење масе возила, коју смо још једну годину за редом успели да снизимо, те овогодишње возило тежи 227 kg. Уследио је тест нагињања, на ком такође није било никакавих проблема, а онда је ову успешну серију тестова прекинуо знак за крај такмичарског дана.

Сутрадан, од раног јутра возило је постављено у ред како би се привели крају преостали тестови и чланови могли да се посвете статичким дисциплина које су их чекале тог дана. Први на реду био је Cost Repost, у оквиру којег се бранио и Real Case Scenario, а судије су честитале члановима на сјајној презентацији. Следећа статичка дисциплина пред којом се нашао тим била је одбрана бизнис плана. Узимајући у обзир велики труд и рад уложен у припреме, у којима нам је помагао и Case Study Club Факултета организационих наука, не чуди одушевљење судија наступом наших чланова, који је затим награђен 14. местом у укупном пласману од чак 52 тима.

Одбрана инжењерског дизајна, последњег у низу статичких дисциплина, прошла је уз подршку ментора тима, проф др Марка Милоша. Такође, тог дана придружили су нам се и представници компаније Тенфор, генералног спонзора тима.

Трећи дан такмичења обележиле су динамичке дисциплине. Поред веома доброг убрзања, највећи успех постигли смо у дисциплини осмице, где је наш возач заузео 6. место у укупном пласману. Ово је уједно и рекордни резултат за наш тим! Иако је дан био веома узбудљив, са пуно вожње и адреналина, сви су жељно ишчекивали последњи дан такмичења.

Трка издржљивости, најтежи тест за возило, одиграла се четвртог дана. Неки од најбољих тимова одустали су од учешћа како би избегли квар због наредних такмичења. Велику напетост  у тиму разбила је сјајна вожња наших возача, који су након 26 кругова, односно 22 km, коначно освојили црно белу заставу! Возило се показало брзим и поузданим, чиме је испуњен један од главних циљева ове сезоне.

Коначне ранг листе сместиле су тим Тенфор Друмску Стрелу на 16. позицију, што је још једном доказало да наши инжењери могу да стоје раме уз раме са представницима најбољих светских универзитета. Пошто се Друмска Стрела 2018 сјајно показала на првом такмичењу у сезони, очекивања за наредно су велика. Тим има 10 дана да се припреми за Формула Студент такмичење у Републици Чешкој, а док жељно ишчекујемо да стигнемо на стазу Мост, погледајте како су нам текли дани у Италији.