Tenfore Drumska Strela je prvi srpski Formula Student tim, čiji su članovi studenti Univerziteta u Beogradu,
koji svake godine projektuju, izrađuju i testiraju novo vozilo,
sa kojim nastupaju na Formula Student takmičenjima.

PUT STRELE

Studenti Univerziteta u Beogradu su u novembru 2010. godine oformili prvi Formula Student tim, pod nazivom Drumska Strela. Jedanaest studenata Mašinskog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka su u prvoj sezoni, 2011, mesecima radili na razvoju koncepta vozila. Učestvovali su nа najprestižnijem takmičenju u Velikoj Britaniji, održanom na legendarnoj stazi Silverstone, u Klasi II (idejni projekat vozila bez izrade). Na ovom takmičenju smo osvojili 3. mesto.

U sezoni 2012, tim Drumska Strela takmičio se u klasi I, na takmičenjima u Italiji i u Velikoj Britaniji, sa najvećim svetskim timovima. Direktori velikih kompanija poput Airbus-a i Mercedes-Benz-a su lično posetili boks našeg tima. Bili su impresionirani činjenicom da je jedan mali tim iz Srbije uspeo da za godinu dana od koncepta vozila stvori kompetitivan bolid, bez prethodnog takmičarskog iskustva.

Drumska strela 2012, Road Arrow 2012, prva formula formula student tima drumska strela iz 2012 godine, prikaz vozaca sa kacigom u gro planu
FSRA 2014 - Austrija, Drumska Strela 2014 - Austrija, Road Arrow 2014 - Austria

U sezoni 2013 se projektovanje i izrada vozila podižu na viši nivo. Po prvi put se pridružuju studenti Saobraćajnog fakulteta. Tim odlazi na tri takmičenja, u Češku, Mađarsku i Italiju, gde je zabeležen najbolji rezultat do tada – sjajno 10. mesto u generalnom plasmanu od 43 univerzitetska tima iz celog sveta.

U sezoni 2014, predstavljeno je dosta inovacija, od kojih najveću predstavlja usisni kolektor varijabilne geometrije. Iste godine, po prvi put je isprojektovan i napravljen aero paket, a studenti Elektrotehničkog fakulteta su započeli razvoj telemetrije. Premijera vozila bila je u Austriji, na čuvenoj stazi Red Bull Ring. Na drugom takmičenju, na stazi  Riccardo Paletti, tim je zauzeo 15. mesto u konkurenciji od 44 tima.

Sezona 2015 је bila jedna od najuspešnijih za naš tim. Novi aero paket je značajno unapređen i prvi put testiran u aero tunelu, a timu se priključuju studenti Tehnološko-metalurškog fakulteta. Drumska Strela 2015 se evropskoj publici predstavlja na takmičenju u Češkoj, odnosno na stazi Autodrom Most, gde beleži fantastično 4. mesto u trci izdržljivosti – najzahtevnijoj disciplini. Konačno, tim zauzima 9. mesto u generalnom plasmanu, i dobija status najboljeg tima u regionu.

Sezone 2016 nastavlja se razvoj implementiranih sklopova i sistema, i uvodi upotreba materijala od ugljeničnih vlakana za izradu mnogih delova, u cilju redukovanja mase celokupnog vozila. Osim velikih poboljšanja na samom vozilu, projekat napreduje i u pogledu Biznis plana i brendiranja, učešćem studenata Ekonomskog fakulteta i Fakulteta primenjenih umetnosti. Te godine tim putuje u Italiju, Češku i Mađarsku, pri čemu se izdvaja 14. mesto na stazi Riccardo Paletti u konkurenciji od 39 timova. Drumska Strela 2016 je formula koja je najbolje ocenjena za dizajn, u dotadašnjoj istoriji tima. Takođe, iste godine je napravljen koncept vozila na električni pogon, za koji je ovaj tim osvojio treće mesto na takmičenju u Italiji.

FSRA 2016, drumska strela 2016, Road Arrow 2016, slika pokazuje nos i deo prednjeg krila vozila iz 2016. godine pored svog umanjenog modela za testiranje u aero tunelu
FSRA 2017 - Ceska Republika, Drumska strela 2017 - Ceska Republika, Road Arrow 2017 - czech republic, ceoni pogled na vozilo u voznji na stazi u Ceskoj

Sezona 2017 donela je puno promena u pogledu organizacije, i vođenja projekta. Osnovan je tim koji se bavi ispitivanjem i sintezom materijala za potrebe izrade vozila. Nastavljen je razvoj koncepta vozila na elektični pogon. Priključili su se studenti Vojne akademije, Fizičkog i Šumarskog fakulteta. Vozilo je izrađeno u rekordnom roku, uz sva poboljšanja uvedena u odnosnu na prethodnu godinu. Veliki uspeh tima je kvalifikacija za najprestižnije takmičenje u Evropi, koje se održava na stazi Formule 1, u Hokenhajmu (Nemačka),  i koje okuplja najbolje timove iz celog sveta. U ovoj sezoni su zabeleženi sjajni rezultati u statičkim disciplinama, poput 4. mesta za Cost Report i 10. mesta na Design Event-u, u konkurenciji od 50 timova u Italiji.

U sezoni 2018 tim je stekao podršku generalnog sponzora, kompanije Tenfore. Uz potpun redizajn određenih podsistema, i precizniju tehnologiju izrade, tim je postavio nove standarde kvaliteta. Po prvi put Tenfore Drumskoj Streli pristupaju studenti Arhitektonskog i Matematičkog fakulteta. Tim se kvalifikovao za dva takmičenja, na kojim su postignuti do tada nezapamćeni uspesi: šesto mesto u disciplini Skid Pad u Italiji, u konkurenciji od 50 timova, i peto mesto u trci izdržljivosti u Češkoj Republici, u konkurenciji od 36 timova. Kraj jedne od najuspešnijih takmičarskih sezona, obeležen je kružnom trkom na Ušću, gde je beogradska publika konačno imala priliku da vidi formulu na ulicama svog grada.

fsra 2018 tenfor road arrow 2018 fs italy 2018
Misija

Tim Tenfore Drumska Strela predstavlja Univerzitet u Beogradu, grad Beograd i Srbiju na najprestižnijem svetskom takmičenju za studente. Tim ima zadatak da razvije i napravi prototip trkačkog automobila za neprofesionalne autocross ili sprint trke. Svake godine se projektuje i izrađuje novo vozilo, koje se potom testira pre odlaska na takmičenja. Uspeh tima je u tome da konstruiše takav bolid, koji osim što je brz, upravljiv i pouzdan, ima i optimalan odnos cene i kvaliteta.

Vizija

Tenfore Drumska Strela svoj razvojni put gradi kroz ambiciozne, talentovane studente koji neprestano rade na unapređenju sistema, usavršavanjem postojećih ili pronalaženjem inovativnih rešenja, bilo da je u pitanju vozilo ili organizacija. Budućnost tima je u podstreku ovih inovacija, i uspešnom rukovođenju projektom koje treba da obezbedi što bolje uslove za rad i napredak studenata, kao i realizaciju njihovih ideja.

Ciljevi

Cilj svake sezone jeste ostvarenje najviših mogućih rezultata, i plasiranje među sam vrh svetskih timova. Upravljanje ljudskim i materijalnim resursima, definisanje prioriteta i raspodela finansijskih sredstava predstavljaju pravi izazov. Poboljšanjem organizacije, komunikacije i održavanjem edukacija od strane alumni članova postižu se uslovi pri kojim je moguće uspešno odgovoriti na navedene izazove. Dugoročni ciljevi su proširenje tima, intenzivnija saradnja sa svim fakultetima Univerziteta u Beogradu i privredom, kao i uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji, uz nastavak rada na idejama započetim u ovom projektu u odgovarajućim kompanijama.

NAJBOLJA PRAKSA

Tenfore Drumska Strela je prilika da studenti primene teorijska znanja stečena na fakultetu, ali je čest slučaj da projekat zahteva od studenata mnogo bolje poznavanje određene materije. Zbog toga članovi tima u toku sezone nauče mnogo više o nekim oblastima nego što bi u toku redovnih studija, kao i da razmišljaju van okvira, sami pronalaze rešenja tamo gde ih niko nije uputio, preuzmu inicijativu i stanu iza svojih odluka. Takođe, imaju priliku da uče od studenata koji su godinama radili na ovom projektu, i stekli znanje iz raznih oblasti, ali se od njih očekuje da preuzmu odgovornost, da na vreme izvršavaju zadatke i da pored rešavanja inženjerskih problema steknu veštine rada u timu i sa ljudima iz različitih struka.

FS Italy 2016 design event, Odbrana dizajna u Italiji 2016 godine, Strahinja Zdravkovic, Nemanja Neskovic, Milan Tepic
Drumska Strela slika vozaca sa kacigom iz sezone 2016

ENTUZIJAZAM

Sedam izrađenih vozila, 17 takmičenja, više od 1000 projektovanih, proizvedenih i nabavljenih pozicija svake godine… Iza svega stoji 200 studenata koji su prošli kroz ovaj tim, i preko 60 000 radnih sati uloženih da bi Tenfore Drumska Strela bila to što jeste. Bezbroj prepreka, ograničenja i problema sa kojima studenti moraju da se suoče od početka do kraja sezone, i uspesi koji su se nizali nakon svega toga, govore da je temelj ovog projekta entuzijazam sa kojim članovi tima pristupaju svemu.

PRIJATELJSTVO

Tenfore Drumska Strela je više od tima. Grupa studenata spojena zajedničkim ciljem, koja zajedno prolazi kroz dobre i loše trenutke, funkcioniše kao velika porodica. Najbolji dokaz tome jeste stalna podrška alumni članova, kao i atmosfera koja vlada u timu. Nakon godinu dana timskog rada, uprkos svim naporima, članovi tima i dalje, a često i mnogo više nego na početku vole ono što rade i uživaju u tome, te ljubav prema projektu i timu nastavlja da čini bitan kohezivan faktor koji formulu spaja u savršenu konstrukciju iza koje stoji mnogo više od njenih delova.

Tim Drumska Strela 2017, Road Arrow Team 2017, Timska slika sa formulom na kraju sezone 2017