O Nama

Drumska Strela je prvi srpski Formula Student tim, čiji su članovi studenti Univerziteta u Beogradu, koji svake godine projektuju, izrađuju i testiraju novo vozilo, sa kojim nastupaju na Formula Student takmičenjima.

PUT STRELE

Studenti Univerziteta u Beogradu su u novembru 2010. godine osnovali udruženje Studentska tehnička takmičenja, i odmah potom pokrenuli prvi projekat u okviru istog. Oformili su prvi Formula Student tim, pod nazivom Drumska Strela. Jedanaest studenata Mašinskog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka su u prvoj sezoni, 2011.godine, mesecima radili na razvoju koncepta vozila. Učestvovali su nа najprestižnijem takmičenju u Velikoj Britaniji, održanom na legendarnoj stazi Silverstone, u Klasi II (idejni projekat vozila bez izrade). Na ovom takmičenju su osvojili 3. mesto.


U sezoni 2012, tim Drumska Strela takmičio se u klasi I, na takmičenjima u Italiji i u Velikoj Britaniji, sa najvećim svetskim timovima. Direktori velikih kompanija poput Airbus-a i Mercedes-Benz-a su lično posetili boks našeg tima. Bili su impresionirani činjenicom da je jedan mali tim iz Srbije uspeo da za godinu dana od koncepta vozila stvori kompetitivan bolid, bez prethodnog takmičarskog iskustva.


U narednim sezonama, tim je učestvovao na preko 25 takmičenja. Devet bolida sa motorom SUS i prvo električno vozilo, timu su doneli brojne uspehe, takmičeći se na stazama na kojima se voze trke Formule 1.

U sezoni 2013 se projektovanje i izrada vozila podižu na viši nivo. Po prvi put se pridružuju studenti Saobraćajnog fakulteta. Tim odlazi na tri takmičenja, u Češku, Mađarsku i Italiju, gde je zabeležen najbolji rezultat do tada – sjajno 10. mesto u generalnom plasmanu od 43 univerzitetska tima iz celog sveta.


U sezoni 2014, predstavljeno je dosta inovacija, od kojih najveću predstavlja usisni kolektor varijabilne geometrije. Iste godine, po prvi put je isprojektovan i napravljen aero paket, a studenti Elektrotehničkog fakulteta su započeli razvoj telemetrije. Premijera vozila bila je u Austriji, na čuvenoj stazi Red Bull Ring. Na drugom takmičenju, na stazi Riccardo Paletti, tim je zauzeo 15. mesto u konkurenciji od 44 tima.

Sezona 2015 је bila jedna od najuspešnijih za naš tim. Novi aero paket je značajno unapređen i prvi put testiran u aero tunelu, a timu se priključuju studenti Tehnološko-metalurškog fakulteta. Drumska Strela 2015 se evropskoj publici predstavlja na takmičenju u Češkoj, odnosno na stazi Autodrom Most, gde beleži fantastično 4. mesto u trci izdržljivosti – najzahtevnijoj disciplini. Konačno, tim zauzima 9. mesto u generalnom plasmanu, i dobija status najboljeg tima u regionu.


Sezone 2016 nastavlja se razvoj implementiranih sklopova i sistema, i uvodi upotreba materijala od ugljeničnih vlakana za izradu mnogih delova, u cilju redukovanja mase celokupnog vozila. Osim velikih poboljšanja na samom vozilu, projekat napreduje i u pogledu Biznis plana i brendiranja, učešćem studenata Ekonomskog fakulteta i Fakulteta primenjenih umetnosti. Te godine tim putuje u Italiju, Češku i Mađarsku, pri čemu se izdvaja 14. mesto na stazi Riccardo Paletti u konkurenciji od 39 timova. Drumska Strela 2016 je formula koja je najbolje ocenjena za dizajn, u dotadašnjoj istoriji tima. Takođe, iste godine je napravljen koncept vozila na električni pogon, za koji je ovaj tim osvojio treće mesto na takmičenju u Italiji.

Sezona 2017 donela je puno promena u pogledu organizacije, i vođenja projekta. Osnovan je tim koji se bavi ispitivanjem i sintezom materijala za potrebe izrade vozila. Nastavljen je razvoj koncepta vozila na elektični pogon. Priključili su se studenti Vojne akademije, Fizičkog i Šumarskog fakulteta. Vozilo je izrađeno u rekordnom roku, uz sva poboljšanja uvedena u odnosnu na prethodnu godinu.


Veliki uspeh tima je kvalifikacija za najprestižnije takmičenje u Evropi, koje se održava na stazi Formule 1, u Hokenhajmu (Nemačka), i koje okuplja najbolje timove iz celog sveta. U ovoj sezoni su zabeleženi sjajni rezultati u statičkim disciplinama, poput 4. mesta za Cost Report i 10. mesta na Design Event-u, u konkurenciji od 50 timova u Italiji.

U sezoni 2018 tim je stekao podršku generalnog sponzora, kompanije Tenfore. Uz potpun redizajn određenih podsistema, i precizniju tehnologiju izrade, tim je postavio nove standarde kvaliteta. Po prvi put Tenfore Drumskoj Streli pristupaju studenti Arhitektonskog i Matematičkog fakulteta.


Tim se kvalifikovao za dva takmičenja, na kojim su postignuti do tada nezapamćeni uspesi: šesto mesto u disciplini Skid Pad u Italiji, u konkurenciji od 50 timova, i peto mesto u trci izdržljivosti u Češkoj Republici, u konkurenciji od 36 timova. Kraj jedne od najuspešnijih takmičarskih sezona, obeležen je kružnom trkom na Ušću, gde je beogradska publika konačno imala priliku da vidi formulu na ulicama svog grada.

fsra 2012, drumska strela 2012, road arrow 2012, vozac sa kacigom u krupnom planu, formula student, formula ata, fs italy, formula student italija

2016. godine članovi tima Drumska Strela su razvili prvi idejni projekat elektrovozila i za isti osvojili 3. mesto u klasi II na takmičenju u Italiji.


U oktobru 2018. godine, članovi tima Drumske Strele su odlučili da osnuju tim koji se bavi projektovanjem i izradom električnog vozila, a cilj je bio da se razvije i konstruiše prototip trkačkog automobila na električni pogon za Formula Student autocross i endurance trke.


U sezoni 2019 predstavljen je idejni projekat vozila, koji je imao značajna unapređenja u odnosu na verziju iz 2016. godine. Podsistemi su isprojektovani, i završena je izrada i testiranje nekih od njih, kao što su samostalno razvijeni DRS (Drag Reduction System), BMS (Battery Management System) i ECU (Engine Control Unit) koji će upravljati elektromotorima pomoću Torque Vectoring algoritma. Na takmičenju u Velikoj Britaniji u klasi II tim je osvojio 4. mesto za idejni koncept.

MISIJA

Razvoj inovativnosti i praktičnih veština budućih inženjera.

VIZIJA

Da pomerimo granice obrazovanja ulaganjem u praktičan rad.

CILJEVI

Da budemo uspešni u svemu što radimo.

odbrana dizajna na takmicenju u italiji 2016, formula student ata 2016, formula student italija 2016, design event formula ata 2016, road arrow, drumska strela

NAJBOLJA PRAKSA

Drumska Strela je prilika da studenti primene teorijska znanja stečena na fakultetu, ali je čest slučaj da projekat zahteva od studenata mnogo bolje poznavanje određene materije. Zbog toga članovi tima u toku sezone nauče mnogo više o nekim oblastima nego što bi u toku redovnih studija, kao i da razmišljaju van okvira, sami pronalaze rešenja tamo gde ih niko nije uputio, preuzmu inicijativu i stanu iza svojih odluka. Takođe, imaju priliku da uče od studenata koji su godinama radili na ovom projektu, i stekli znanje iz raznih oblasti, ali se od njih očekuje da preuzmu odgovornost, da na vreme izvršavaju zadatke i da pored rešavanja inženjerskih problema steknu veštine rada u timu i sa ljudima iz različitih struka.

ENTUZIJAZAM

Deset izrađenih vozila, 25 takmičenja, više od 1000 projektovanih, proizvedenih i nabavljenih pozicija svake godine… Iza svega stoji 500 studenata koji su prošli kroz ovaj tim, i preko 100 000 radnih sati uloženih da bi Drumska Strela bila to što jeste. Bezbroj prepreka, ograničenja i problema sa kojima studenti moraju da se suoče od početka do kraja sezone, i uspesi koji su se nizali nakon svega toga, govore da je temelj ovog projekta entuzijazam sa kojim članovi tima pristupaju svakom izazovu.

tenfore road arrow 2018, tenfore drumska strela 2018, road arrow team 2018, timska slika iz sezone 2018

PRIJATELJSTVO

Drumska Strela je više od tima. Grupa studenata spojena zajedničkim ciljem, koja zajedno prolazi kroz dobre i loše trenutke, zajedno piše istoriju i pomera granice. Prijateljstvo je neizostavan deo timskog rada. Najbolji dokaz tome jeste stalna podrška alumni članova, kao i atmosfera koja vlada u timu. Nakon čitave sezone, uprkos svim naporima članovi tima i dalje, a često i mnogo više nego na početku vole ono što rade i uživaju u tome, te ljubav prema projektu nastavlja da čini bitan kohezivan faktor koji formulu spaja u savršenu konstrukciju iza koje stoji mnogo više od njenih delova.