Тенфор Друмска Стрела представила најновије возило

Формула Студент тим Тенфор Друмска Стрела представио је своје осмо возило у понедељак, 24. јуна на Машинском факултету у Београду. Више од 700 људи присуствовало је откривању новог возила, са којим ће наши студенти представљати Србију и Београдски универзитет на престижним, Формула Студент такмичењима.

На креирању најновијег болида формуле Тенфор Друмска Стрела тима радило је чак 45 студената са девет факултета Универзитета у Београду. Међу њима су студенти Машинског, Технолошко-металуршког, Електротехничког, Економског, Архитектонског, Математичког и Правног факултета, Војне академије, као и Факултета организационих наука.

Овај тим након представљања и тестирања возила очекују два престижна такмичења – у Холандији и Мађарској.

Већ две године уназад, тим Тенфор Друмска Стрела има велику подршку свог ментора, професора Марка Милоша. Управо он се први обратио присутној публици и истакао како је пре свега велика част за њега што се баш он налази на том месту, као предводник једног сјајног тима младих људи пред којима је блистава будућност.

Присутнима се након тога обратио декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић. Он је истакао да је овај пројекат „драгуљ“ и Београда и целе Србије, те да је ово прилика да студенти сопствене идеје претворе у реалност, обиђу свет и стекну изврсне компетенције да започну сопствени бизнис. Он је у свом обраћању напоменуо да је основа свега ентузијазам студената, њихова енергија и упорност.

Свечаном представљању је присуствовао и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Владимир Поповић који је нагласио да Mинистарство још од самог настанка, 2010. године, подржава пројекат Формула Студент и да ће тако бити и у будућности.

Након тога, пред пуним амфитеатром Машинског факултета, присутнима се обратио и проф. др Ненад Зрнић, проректор Универзитета у Београду:
– Био сам врло поносан, као проректор Универзитета у Београду, али као и професор Машинског факултета и најобичнији грађанин Републике Србије када су ми колеге из Италије рекле да помно прате достигнућа нашег Фомула Студент тима и када су ми показали фотографије наших возила на такмичењима. Широм Европе се изузетно похвално говори о нашим активностима, нашој конструкцији, као и бројним достигнућима.

Након проректора Београдског универзитета, присутнима се обратио и декан Технолошко-металуршког факултета, проф. др Петар Ускоковић, који је ентузијазам и енергију тима Тенфор Друмска Стрела окарактерисао као фантастичну и истакао да увек са поносом треба говорити о оваквим студентским пројектима.

Затим се, као представник Војне академије, присутнима обратио генерал мајор Бојан Зрнић и истакао да је поносан на све официре који су активни чланови тима Тенфор Друмска Стрела, а тренутно су студенти мастер студија на Машинском факултету. Он је такође навео како ће Тенфор Друмска Стрела у годинама које предстоје имати још већу подршку Војне академије која је препознала ентузијазам, труд и рад који су чланови овог тима уложили у израду свог најновијег возила.

Андријана Драгићевић, представница генералног спонзора тима, компаније Тенфор, у свом обраћању нагласила је како је подршка оваквим пројектима веома важна и колико им је драго што већ другу годину заредом успешно сарађују са младим и перспективним студентима Београдског универзитета.

Уследило је затим обраћањe Николе Новаковића, вође тима Електрична Стрела који је присутнима рекао нешто више о развоју пројекта првог возила на електрични погон у Србији. Никола је представио свој тим који је публика одушевљено наградила громогласним аплаузом.

Након представљања овог пројекта, присутнима се обратио и Лазар Стојнић, студент мастер студија на Машинском факултету и вођа тима Тенфор Друмска Стрела. Он је искористио прилику да се захвали свим алумни члановима, професорима и спонзорима који већ годинама подржавају овај пројекат.

Истакао је да иза свега што је тим Тенфор Друмска Стрела остварио стоје године искуства, које се преноси са генерације на генерацију. Захвалио се на подршци старим члановима тима, свим компанијама које су пружиле подршку тиму ове сезоне, а нарочито генералном спонзору, платној институцији Тенфор.

Након тога, Лазар је представио је чланове свог тима. 45 чланова тима нашло се на бини, где их је публика поздравила громогласним аплаузом. Коначно, уследило је спектакуларно откривање Друмске Стреле 2019. Потпуно нови унапређен и модеран дизајн овог тркачког возила изазвао је велико одушевљење свих званица.