Формула Студент Чешка Република 2018

И друго такмичење у сезони 2017/18 је успешно завршено! Формула Студент такмичење у Чешкој Републици трајало је од 31. јула до 4. августа. Тим из Београда сместио се у камп дан раније како би одморни сачекали први такмичарски дан. Као и у Италији, први дан такмичења тим је провео у боксу, вршећи последње припреме возила за тестове и стазу, што се показало као добра тактикa, јер је возило још једном без проблема прошло техничку инспекцију наредног дана, као и све касније тестове.

Трећег дана тим се посветио статичким дисциплинама. Поново су лед пробили чланови задужени за Cost Report и Real Case Scenario. Осим што је похваљен сам извештај и израђени плакати, судијама се посебно свидео приступ у ком су се наши чланови окренули не само побољшањима везаним за производ, већ и оптимизацији самог процеса производње. Након оваквог доброг почетка дана, низ се наставио још једном сјајном одбраном Бизнис Плана.

Детаљна разрада идеје, покривеност ризика и добро таргетовање потенцијалних купаца није могло проћи незапажено, те је бизнис тим поново награђен сјајним 14. местом у укупном пласману. Последња, али не и мање успешна статичка дисциплина – одбрана дизајна, протекла је такође са позитивним коментарима судија које су посетилe бокс Тенфор Друмске Стреле.

Са ветром у леђа добијеним након добро завршених статичких дисциплина, четвртог дана такмичења тим је спремно дочекао почетак динамичких дисциплина. Нажалост, већ након прве вожње убрзања јавио се проблем са једним од делова на систему преноса, те је тим био приморан да се врати у бокс и није успео да се на стазу врати на време како би искористио додатне покушаје да постави боље време у овој дисциплини.

Упркос лошем старту дана у вожњи осмица постављено је време од 5.2 ѕ што је тим сместило у првих 15 у овој дисциплини. Током аутокроса је постављено време од 84.97 ѕ.

Ипак, ентузијазам тима није опадао јер је последњи дан такмичења био резервисан за најтежи тест – трку издржљивости. Тим је чврсто веровао у болид који се већ на стази у Италији показао као апсолутно поуздан и брз, а једину претњу представљало је константно променљиво време са честим олујама које је владало свих дана такмичења. Друмска Стрела 2018 нашла се још једном на стази Аутодром Мост спремна за трку дугу 22 km већ у преподневним часовима петог дана такмичења.

Након сјајних вожњи оба возача, постигут је невероватан успех – тим Тенфор Друмска Стрела заузео је пето место у трци издржљивости!

Овај сјајан пласман гарантовао је улазак тима у првих 10 у укупном рангирању, међутим, временски услови у Чешкој нису били на нашој страни. Пред сам крај, са само још три тима која су чекала да учествују у трци још једна олуја поплавила је стазу, а како се то догодило у касним поподневним часовима, није било могућности да се трка одложи. Организатори су донели одлуку да се поени остварени у овој дисциплини не рачунају у укупном збиру. Иако је ова одлука наишла на негодовање велике већине тимова, одлука је била коначна, те је тим такмичење завршио на 18. месту.

Постигнут успех није умањен овим лошим сплетом околности, и тим се у Београд вратио задовољан, поносан и спреман за још већа достигнућа. Заслужени одмор након два сјајна наступа на Формула Студент такмичењима овог лета је у току, а када саберемо утиске и прегледамо слике, наступају припреме за завршетак протекле и почетак нове сезоне.