Formula Student Češka Republika 2018

I drugo takmičenje u sezoni 2017/18 je uspešno završeno! Formula Student takmičenje u Češkoj Republici trajalo je od 31. jula do 4. avgusta. Tim iz Beograda smestio se u kamp dan ranije kako bi odmorni sačekali prvi takmičarski dan. Kao i u Italiji, prvi dan takmičenja tim je proveo u boksu, vršeći poslednje pripreme vozila za testove i stazu, što se pokazalo kao dobra taktika, jer je vozilo još jednom bez problema prošlo tehničku inspekciju narednog dana, kao i sve kasnije testove.

Trećeg dana tim se posvetio statičkim disciplinama. Ponovo su led probili članovi zaduženi za Cost Report i Real Case Scenario. Osim što je pohvaljen sam izveštaj i izrađeni plakati, sudijama se posebno svideo pristup u kom su se naši članovi okrenuli ne samo poboljšanjima vezanim za proizvod, već i optimizaciji samog procesa proizvodnje. Nakon ovakvog dobrog početka dana, niz se nastavio još jednom sjajnom odbranom Biznis Plana.

Detaljna razrada ideje, pokrivenost rizika i dobro targetovanje potencijalnih kupaca nije moglo proći nezapaženo, te je biznis tim ponovo nagrađen sjajnim 14. mestom u ukupnom plasmanu. Poslednja, ali ne i manje uspešna statička disciplina – odbrana dizajna, protekla je takođe sa pozitivnim komentarima sudija koje su posetile boks Tenfore Drumske Strele.

Sa vetrom u leđa dobijenim nakon dobro završenih statičkih disciplina, četvrtog dana takmičenja tim je spremno dočekao početak dinamičkih disciplina. Nažalost, već nakon prve vožnje ubrzanja javio se problem sa jednim od delova na sistemu prenosa, te je tim bio primoran da se vrati u boks i nije uspeo da se na stazu vrati na vreme kako bi iskoristio dodatne pokušaje da postavi bolje vreme u ovoj disciplini.

Uprkos lošem startu dana, u vožnji osmica postavljeno je vreme od 5.2 s što je tim smestilo u prvih 15 timova u ovoj disciplini. Tokom autokrosa je postavljeno vreme od 84.97 s.

Ipak, entuzijazam tima nije opadao jer je poslednji dan takmičenja bio rezervisan za najteži test – trku izdržljivosti. Tim je čvrsto verovao u bolid koji se već na stazi u Italiji pokazao kao apsolutno pouzdan i brz, a jedinu pretnju predstavljalo je konstantno promenljivo vreme sa čestim olujama koje je vladalo svih dana takmičenja. Drumska Strela 2018 našla se još jednom na stazi Autodrom Most spremna za trku dugu 22 km već u prepodnevnim časovima petog dana takmičenja.

Nakon sjajnih vožnji oba vozača, postigut je neverovatan uspeh – tim Tenfore Drumska Strela zauzeo je peto mesto u trci izdržljivosti!

Ovaj sjajan plasman garantovao je ulazak tima u prvih 10 u ukupnom rangiranju, međutim, vremenski uslovi u Češkoj nisu bili na našoj strani. Pred sam kraj, sa samo još tri tima koja su čekala da učestvuju u trci još jedna oluja poplavila je stazu, a kako se to dogodilo u kasnim popodnevnim časovima, nije bilo mogućnosti da se trka odloži. Organizatori su doneli odluku da se poeni ostvareni u ovoj disciplini ne računaju u ukupnom plasmanu. Iako je ova odluka naišla na negodovanje velike većine timova, odluka je bila konačna, te je tim takmičenje završio na 18. mestu.

Postignut uspeh nije umanjen ovim lošim spletom okolnosti, i tim se u Beograd vratio zadovoljan, ponosan i spreman za još veća dostignuća. Zasluženi odmor nakon dva sjajna nastupa na FS takmičenjima ovog leta je u toku, a kada saberemo utiske i pregledamo slike, nastupaju pripreme za završetak protekle i početak nove sezone.