Drumska Strela 2018 – Uspešne kvalifikacije za tri evropska takmičenja

Ponosni smo što možemo da objavimo da se tim Drumska Strela u sezoni 2018 kvalifikovao na čak tri velika evropska Formula Student takmičenja – FS East, FS Italy i FS Czech Republic.

Na takmičenju u Italiji tim nastupa od samog osnivanja. Ono je prvo u sezoni, te predstavlja izazov čak i najboljim svetskim timovima, jer je potrebno završiti vozilo što ranije kako bi se ono testiralo dovoljno pre odlaska na takmičenje. Ove godine, Drumska Strela će se već 11. jula naći na stazi Rikardo Paleti (Riccardo Paletti), gde će nastupiti po šesti put! Prvi veći uspeh tima zabeležen je upravo na ovoj stazi, 10. mesto u ukupnom plasmanu 2013. godine. Idejni projekat elektro vozila za koji je osvojeno 3. mesto predstavljen je na ovom takmičenju, 2016. godine.

Konačno, prošle godine je zabeležen rekordan broj poena u statičkim disciplinama, i to zahvaljujući 10. mestu na Design Event-u i 4. mestu za Cost Report u konkurenciji od 50 timova. Uzimajući u obzir dosadašnje uspehe ostvarene na Formula Student Italy, očekujemo da će se Drumska Strela 2018 pokazati u punom sjaju već na samom početku takmičarske sezone.

Dugu tradiciju imamo i na Autodrom Most-u u Češkoj. Zanimljiva konfiguracija staze predstavlja pravi užitak i za vozače i za gledaoce. Tamo su zabeleženi neki od najboljih rezultata, kao što je 4. mesto u trci izržljivosti 2015. godine. Takmičenje počinje 31. jula, što će dati timu dovoljno vremena da se odmori i pripremi nakon takmičenja u Italiji.

Poseban uspeh je kvalifikacija na takmičenje FS East (Zalaegerszeg, Mađarska) po prvi put. Ovo prestižno evropsko takmičenje je osnovano relativno skoro, ali je za kratko vreme okupilo najbolje svetske timove.

Nažalost, tim neće imati priliku da otputuje u Mađarsku iz finansijskih razloga. S obzirom da tim nema sopstvene izvore finansiranja, a sredstva dobijena putem sponzorstva i donacija u prethodnom periodu nisu bila dovoljna da pokriju iznos potreban za registraciju, morali smo da odustanemo od učešća.

Uprkos tome, nastavljamo sa napornim radom. Projektovanje novog vozila je završeno, a materijali i delovi polako pristižu u našu radionicu. Izrada je u toku, planovi za takmičarsku sezonu su sada potpuno definisani, a očekivanja su velika. Tim ima jasno zacrtane ciljeve i svi su spremni da daju sve od sebe kako bi ih ostvarili. Ispred nas je period pun izazova, napornog rada i neizvesnosti, ali i radosti kakvu samo izrada formule može da donese!