Formula SAE Italija 2018

Još jedno Formula SAE takmičenje u Italiji je iza nas. Šesti nastup na stazi Rikardo Paleti (Riccardo Paletti) pokazao se kao jedan od uspešnijih.

Dvadeset članova tima Tenfore Drumska Strela stiglo je u Varano de’ Melegari već 10. jula. Nulti dan takmičenja protekao je u nameštanju boksa, sređivanju vozila i pripremama za statičke i dinamičke discipline.

Prvi dan je počeo u redu za tehničku inspekciju, koja je potrajala sve do kasno posle podneva, ali se strpljenje isplatilo, jer je Drumska Strela 2018 uspela da dobije odobrenje sudija već nakon prvog  pregleda. Nakon tehničke inspekcije usledilo je merenje mase vozila, koju smo još jednu godinu za redom uspeli da snizimo, te ovogodišnje vozilo teži 227 kg. Usledio je test naginjanja, na kom takođe nije bilo nikakavih problema, a onda je ovu uspešnu seriju testova prekinuo znak za kraj takmičarskog dana.

Sutradan, od ranog jutra vozilo je postavljeno u red kako bi se priveli kraju preostali testovi i članovi mogli da se posvete statičkim disciplina koje su ih čekale tog dana. Prvi na redu bio je Cost Report, u okviru kojeg se branio i Real Case Scenario, a sudije su čestitale članovima na sjajnoj prezentaciji. Sledeća statička disciplina pred kojom se našao tim bila je odbrana Biznis Plana. Uzimajući u obzir veliki trud i rad uložen u pripreme, u kojima nam je pomagao i Case Club Fakulteta organizacionih nauka, ne čudi oduševljenje sudija nastupom naših članova, koji je zatim nagrađen 14. mestom u ukupnom plasmanu od čak 52 tima.

Odbrana inženjerskog dizajna, poslednjeg u nizu statičkih disciplina, prošla je uz podršku mentora tima, prof dr Marka Miloša. Takođe, tog dana pridružili su nam se i predstavnici kompanije Tenfore, generalnog sponzora tima.

Treći dan takmičenja obeležile su dinamičke discipline. Pored veoma dobrog ubrzanja, najveći uspeh postigli smo u disciplini osmice, gde je naš vozač zauzeo 6. mesto u ukupnom plasmanu. Ovo je ujedno i rekordni rezultat za naš tim! Iako je dan bio veoma uzbudljiv, sa puno vožnje i adrenalina, svi su željno iščekivali poslednji dan takmičenja.

Trka izdržljivosti, najteži test za vozilo, odigrala se četvrtog dana. Neki od najboljih timova odustali su od učešća kako bi izbegli kvar zbog narednih takmičenja. Veliku napetost  u timu razbila je sjajna vožnja naših vozača, koji su nakon 26 krugova, odnosno 22 km, konačno osvojili crno belu zastavu! Vozilo se pokazalo brzim i pouzdanim, čime je ispunjen jedan od glavnih ciljeva ove sezone.

Konačne rang liste smestile su tim Tenfore Drumsku Strelu na 16. poziciju, što je još jednom dokazalo da naši inženjeri mogu da stoje rame uz rame sa predstavnicima najboljih svetskih univerziteta. Pošto se Drumska Strela 2018 sjajno pokazala na prvom takmičenju u sezoni, očekivanja za naredno su velika. Tim ima 10 dana da se pripremi za Formula Student takmičenje u Republici Češkoj, a dok željno iščekujemo da stignemo na stazu Most, pogledajte kako su nam tekli dani u Italiji.