In memoriam: Profesor dr Aleksandar Veg

Profesor dr Aleksandar Veg, redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, je tragično izgubio život 24. juna, kada se srušila njegova jedrilica u blizini Sremske Mitrovice.

Mnogi studenti Mašinskog fakulteta poznavali su Aleksandra Vega kao profesora Mehatronike, ali će za članove tima Drumska Strela on ostati upamćen kao mentor tima, bez čije dugogodišnje podrške ovaj tim ne bi opstao.

Još od samih početaka, i izrade prvog bolida, profesor Veg je pomagao studentima i podržavao ih na najbolji mogući način. Nikada nije preterivao u tome, jer je oduvek znao da je cilj svega da se studenti osamostale, prihvate odgovornost i sami pronađu rešenje. Usmeravao ih je, davao savete i pomagao onda kada je to bilo neophodno. Godinama je stekao ugled osobe koja je tu kada je najpotrebnije. Znao je pravi način da od studenata stvori inženjere, i to mu je činilo zadovoljstvo jednako kao samo učestvovanje u ovakvom projektu. Bio je svestan svih briga i problema, ali je i pored toga uživao da radi sa studentima tokom cele godine i gleda napredak tima. Išao je sa timom na takmičenja, i bodrio Drumsku Strelu na stazama u Velikoj Britaniji, Italiji, Češkoj…

Profesor Veg je, zajedno sa studentima, postavio temelje Drumske Strele, i sav teret i odgovornost svega što je kasnije nadograđeno, poneo je sa njima i ponosno je predstavljao tim gde god se pojavio. Njegova reč o timu je uvek bila cenjena, i zato nikada nije štedeo pohvale o studentima, već je koristio svaku priliku da istakne njihova dostignuća.

Pored svih obaveza, nalazio je vremena da dođe u radionicu i popriča sa studentima, vidi kako napreduje projekat i pomogne ukoliko je potrebno. Zbog toga su ga poštovali svi članovi tima, kroz koji je prošlo više od stotinu ljudi sa raznih fakulteta. Znao je da motiviše studente, i da u par jednostavnih rečenica objasni koliki je značaj ovog projekta, zato što je i sam voleo Drumsku Strelu jednako kao studenti. Zbog toga će ga svi članovi pamtiti kao sjajnog mentora, ali i prijatelja koji je delio entuzijazam i timski duh sa njima.

Na prvom sastanku ovogodišnjeg tima, za sezonu 2017, profesor Veg je pozdravio nove članove i poželeo im dobrodošlicu. Govorio je o tome kolika je čast biti u ovakvom projektu, i koliko je ponosan na sve što je do sada postignuto. Na kraju je izgovorio rečenicu koja će svima ostati u sećanju. Ovaj projekat ima poentu samo ukoliko se nastavlja. Sav napor, trud i rad, uložen od nastanka Drumske Strele, imaju poentu ako ovaj tim opstane i nastavi da se dalje razvija i napreduje. To je bila zamisao mentora tima, i time će se voditi svaki tim i u narednim sezonama. Sve buduće uspehe, tim će posvetiti profesoru Vegu, uz neizrecivu zahvalnost za sve što je učinio za nas. Kroz njegove ideje, i dela koja je ostavio iza sebe, uspomena na Aleksandra Vega živeće večno, a njegovo ime nikada neće biti prepušteno zaboravu.

Tim Drumska Strela