Drumska Strela ponovo na stazi Riccardo Paletti

Tim studenata Drumska Strela nastupio je po peti put na Formula Student takmičenju u Italiji, koje se svake godine održava na stazi Rikardo Paleti (Riccardo Paletti), u mestu Varano de’ Melegari.

Nakon što su krajem maja predstavili svoje šesto vozilo, studenti su nastavili da rade na izradi Cost Report-a, Business Plan-a i pripremi Design Event-a, dok je deo tima svakodnevno testirao formulu i radio na otklanjanju svih nedostataka. Održana je serija treninga za vozače, koji su se sastojali od četiri discipline koje se voze u dinamičkom delu takmičenja: ubrzanje, osmice, autokros i trka izdržljivosti.

Takmičenje je zvanično počelo 19. jula, kada su timovi registrovani i kada su organizatori na svečanoj ceremoniji poželeli dobrodošlicu svim Formula Student timovima, od kojih se u klasi 1C (vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem) takmičio čak 51 tim. Već narednog dana počela je tehnička inspekcija, koja je uspešno prošla, i odbrana Cost Report-a, statičke discipline koja nosi 100 poena od mogućih 1000 na ovom takmičenju.

Sudije su bile prezadovoljne sa onim što su članovi Drumske Strele pripremili, i nisu krili oduševljenje zbog detaljno urađenog troškovnog izveštaja. Tako je Cost Report Drumske Strele osvojio čak 89.5 poena i postavio tim na visoko 4. mesto u ovoj disciplini!

Sutradan su obavljeni i ostali testovi, poput testa buke i naginjanja, nakon čega je vozilo dobilo sve nalepnice i potvrdu da je spremno za stazu. Još dve statičke discipline je odbranjeno tog dana: dizajn i biznis plan. Biznis plan je takođe pobrao pohvale sudija, koji su imali prilike da saznaju kako su naši studenti zamislili ekonomski aspekt proizvodnje. Ubrzo je usledila odbrana dizajna, discipline koja od ove godine nosi čak 150 poena. Desetak studenata iz tima predstavilo je dizajn vozila za ovu godinu, po podsistemima kao što su pogon, elektronika, oslanjanje, aerodinamika, kompozitni materijali, ergonomija… Razgovor sa inženjerima iz automobilske industrije je dobro protekao, te su tom prilikom dobijene pohvale za razne sisteme i primenjena inženjerska rešenja na vozilu. Na kraju dana, biznis plan je doneo 53.8 bodova, a dizajn 128.3 boda, što znači da je na ovom takmičenju postignut najveći uspeh u statičkim disciplinama ikada! Čak 270 bodova je osvojeno, od maksimalnih 325!

Četvrtog dana takmičenja, počele su dinamičke discipline: prve na redu bile su ubrzanje i osmice. U ovim disciplinama, tim Drumska Strela je zauzeo šesnaesto i petnaesto mesto, respektivno. Već u toku vožnje ubrzanja javili su se manji tehnički problemi koji su prevaziđeni do početka autokrosa. Autokros je trka koja nosi 125 poena i vozačima predstavlja odličnu pripremu za trku izdržljivosti. Sva podešavanja i ulaganja u opremu za isto su se isplatila, i prema rečima vozača, formula nikada nije bila stabilnija u krivinama koje su na Formula Student stazama ključne.

Međutim, već tu su se javile poteškoće sa motorom, i voženo je sa dosta manje snage nego inače. To je dovelo do toga da u ovoj trci Drumska Strela zauzme 21. mesto. Sve do nedelje popodne je rađeno na tome da se ovaj problem otkloni, uz veliku podršku Riteh Racing Team-a, koji su pružili svesrdnu pomoć. Na veliku žalost, kvar je bio van moći članova tima, i zbog toga nije završena trka izdržljivosti.

Na kraju, tim Drumska Strela je osvojio 380 poena, i zauzeo 20. mesto u ukupnom plasmanu. Oduševljenje uspehom u statičkim disciplinama ne jenjava iako su iskrsli problemi narušili planove za postizanje jednako dobrih rezultata u dinamičkim disciplinama. Statika je pokazala spremnost tima za ovo takmičenje, a narednih dana će se raditi na prevazilaženju svih tehničkih problema do takmičenja u Češkoj i Nemačkoj. Dok čekamo da osvojimo staze u Mostu i Hokenhajmu, prenosimo vam deo atmosfere iz sunčane Italije!