Друмска Стрела на стази Формуле 1

Формула Студент тим Друмска Стрела наступиће по трећи пут на стази Формуле 1. Након Силверстона у Великој Британији 2012, и Ред Булл Ринг-а 2014, ово је трећи наступ српског тима на такмичењу које окупља најпрестижније тимове из целог света, и то на стазама где се тркају најбржи болиди на свету. У питању је најзахтевније такмичење у Европи, које се одржава у Немачкој, на стази у Хокенхајму (Hockenheimring).

Стазу у Хокенхајму изградила је 1939. године фирма Мерцедес-Бенз и служила је за тестирање њихових аутомобила. Назив је добила по селу које Хокенхајм које се налазило поред. Била је дуга 4,8 миља и била је карактеристична по два дуга правца. Развој стазе прекинуо је ИИ светски рат. Након рата, за трке у Немачкој је служила стаза Нурбургринг (Nürburgring), а на захтев пилота се 1977. у Формулу 1 враћа Хокенхајм. Разлог је био лоша безбедност Нурбургринг стазе, на којој је претходне године изгорео Ники Лауда. За памћење це бити и трка на Хокенхајму из 1982. године. Нелсон Пике (Nelson Piquet) је тада испунио новинарске ступце, јер се после контакта са Елисеом Салазаром упустио у физички обрачун. Овај сукоб остаће забележен у историји ауто спорта као најнеобичнији покушај да се реше све несугласице два професионална возача. Стаза у Хокенхајму некада чувена по својим опасним кривинама и сулудо високим брзинама које су на њој оствариване је „укроћена“ 2002. године пошто је избачен скоро два километара дуг правац кроз шуму на ком се возило пуним гасом а уместо тога на стазу је додато чак шест нових кривина.

Стара конфигурација са дугачким правцима и захтевним шиканама је изазвала безброј незгода па чак и неколико трагедија од средине 20-их година прошлог века када је стаза изграђена. Нова, 4,57 километара дуга стаза није ни близу старој по узбуђењу које доноси јер сада има чак 16 кривина, али је ипак задржала чувену секцију са стадионским трибинама за навијаче на самом крају круга а дизајнери су додали веома дугу и брзу кривину број 5 коју су назвали Параболица по узору на оригиналну легендардну кривину са истим називом која се налази на стази Монза у Италији.

Наравно, Формула Студент такмичења су много безбеднија по возаче, јер су они као и цео тим, студенти, који се пре вожње на такмичењу баве пројектовањем и израдом возила. Инжењерски приступ је најважнији када су у питању трке Формула Студент, јер је возило дело студената који на њему треба да примене сво теоријско знање које су стекли на факултету, али адреналин ипак не изостаје када се нађете раме уз раме са најбржим студентским формулама на свету и трудите се да постигнете што бољи резултат.

Од 8. до 13. августа, биће одржано Формула Студент такмичење у Хокенхајму, на ком ће наступити чак 65 најбољих тимова из целог света, у класи Ц (combustion), 35 електро тимова, и 15 болида из нове, driverless класе. По први пут, Србија има свог представника на овом такмичењу. Боје наше земље, града Београда и Универзитета у Београду браниће тим Друмска Стрела, са својом шестом формулом.

Док ишчекујемо наступ на стази Формуле 1, пратићемо дешавања на такмичењу у Чешкој, које стоји на путу до Немачке. Аутодром Мост, од 1. до 5. августа забележиће трке Друмске Стреле по трећи пут, где се очекује 36 Формула Студент тимова. За још занимљивости, пратите наше друштвене мреже где ћемо извештавати о резултатима са такмичења!