Drumska Strela na stazi Formule 1

Formula Student tim Drumska Strela nastupiće po treći put na stazi Formule 1. Nakon Silverstona u Velikoj Britaniji 2012, i Red Bull Ring-a 2014, ovo je treći nastup srpskog tima na takmičenju koje okuplja najprestižnije timove iz celog sveta, i to na stazama gde se trkaju najbrži bolidi na svetu. U pitanju je najzahtevnije takmičenje u Evropi, koje se održava u Nemačkoj, na stazi u Hokenhajmu (Hockenheimring).

Stazu u Hokenhajmu izgradila je 1939. godine firma Mercedes-Benz i služila je za testiranje njihovih automobila. Naziv je dobila po selu koje Hokenhajm koje se nalazilo pored. Bila je duga 4,8 milja i bila je karakteristična po dva duga pravca. Razvoj staze prekinuo je II svetski rat. Nakon rata, za trke u Nemačkoj je služila staza Nurburgring (Nürburgring), a na zahtev pilota se 1977. u Formulu 1 vraća Hokenhajm. Razlog je bio loša bezbednost Nurburgring staze, na kojoj je prethodne godine izgoreo Niki Lauda. Za pamćenje ce biti i trka na Hokenhajmu iz 1982. godine. Nelson Pike (Nelson Piquet) je tada ispunio novinarske stupce, jer se posle kontakta sa Eliseom Salazarom upustio u fizički obračun. Ovaj sukob ostaće zabeležen u istoriji auto sporta kao najneobičniji pokušaj da se reše sve nesuglasice dva profesionalna vozača. Staza u Hokenhajmu nekada čuvena po svojim opasnim krivinama i suludo visokim brzinama koje su na njoj ostvarivane je „ukroćena“ 2002. godine pošto je izbačen skoro dva kilometara dug pravac kroz šumu na kom se vozilo punim gasom a umesto toga na stazu je dodato čak šest novih krivina.

Stara konfiguracija sa dugačkim pravcima i zahtevnim šikanama je izazvala bezbroj nezgoda pa čak i nekoliko tragedija od sredine 20-ih godina prošlog veka kada je staza izgrađena. Nova, 4,57 kilometara duga staza nije ni blizu staroj po uzbuđenju koje donosi jer sada ima čak 16 krivina, ali je ipak zadržala čuvenu sekciju sa stadionskim tribinama za navijače na samom kraju kruga a dizajneri su dodali veoma dugu i brzu krivinu broj 5 koju su nazvali Parabolica po uzoru na originalnu legendardnu krivinu sa istim nazivom koja se nalazi na stazi Monza u Italiji.

Naravno, Formula Student takmičenja su mnogo bezbednija po vozače, jer su oni kao i ceo tim, studenti, koji se pre vožnje na takmičenju bave projektovanjem i izradom vozila. Inženjerski pristup je najvažniji kada su u pitanju trke Formula Student, jer je vozilo delo studenata koji na njemu treba da primene svo teorijsko znanje koje su stekli na fakultetu, ali adrenalin ipak ne izostaje kada se nađete rame uz rame sa najbržim studentskim formulama na svetu i trudite se da postignete što bolji rezultat.

Od 8. do 13. avgusta, biće održano Formula Student takmičenje u Hokenhajmu, na kom će nastupiti čak 65 najboljih timova iz celog sveta, u klasi C (combustion), 35 elektro timova, i 15 bolida iz nove, driverless klase. Po prvi put, Srbija ima svog predstavnika na ovom takmičenju. Boje naše zemlje, grada Beograda i Univerziteta u Beogradu braniće tim Drumska Strela, sa svojom šestom formulom.

Dok iščekujemo nastup na stazi Formule 1, pratićemo dešavanja na takmičenju u Češkoj, koje stoji na putu do Nemačke. Autodrom Most, od 1. do 5. avgusta zabeležiće trke Drumske Strele po treći put, gde se očekuje 36 Formula Student timova. Za još zanimljivosti, pratite naše društvene mreže gde ćemo izveštavati o rezultatima sa takmičenja!