FSRA 2019, drumska strela 2019 na stazi u hoolandiji asen tt

Takmičarska sezona 2019

U takmičarskoj sezoni 2019, tim Tenfore Drumska Strela nastupio je na dva prestižna Formula Student takmičenja – u Holandiji i u Mađarskoj.

Formula Student Holandija 2019

Prvo takmičenje održano je u periodu od 7. do 11. jula u Assen-u u Holandiji. Po dolasku tima u Assen usledilo je nameštanje boksa, sređivanje vozila i pripreme za statičke i dinamičke discipline.

Prvog takmičarskog dana timovi iz celog sveta takmičili su se u statičkoj disciplini Prezentacija Biznis Plana. U ovoj disciplini članovi tima Tenfore Drumska Strela ostvarili su istorijski uspeh zauzimanjem visokog 5. mesta! Prezadovoljni ovim uspehom, članovi tima pripremali su se za drugi takmičarski dan.

U ranim jutarnjim časovima drugog dana takmičenja “Drumska Strela 2019” se našla u redu za tehnički pregled kako bi na vreme zadovoljila sve zahtevne kriterijume i uspešno prošla potrebne testove za učešće u dinamičkim disciplinama. Nakon uspešno završenih testova naginjanja, kočenja, buke i iskakanja vozača, istog dana su usledile i dve statičke discipline: Inženjerski dizajn i Analiza troškova. Odbrana inženjerskih rešenja na vozilu, kao i analiza troškova naišle su na pozitivne komentare sudija u Holandiji.

Treći dan takmičenja bio je rezervisan za dinamičke discipline. Pre zvaničnog učešća u dinamičkim disciplinama, tim je iskoristio pravo korišćenja staze za uvežbavanje (TT Assen). Po izlasku na stazu desio se otkaz dela na vozilu, zbog kojeg formula nažalost nije mogla da nastavi dalje takmičenje. Posle velikih napora i pokušaja da se kvar otkloni na licu mesta, doneta je odluka da se tim vrati ranije u Beograd kako bi se vozilo pripremilo za naredno takmičenje.

Na takmičenju u Holandiji, tim Tenfore Drumska Strela zauzeo je 12. mesto u statičkim disciplinama.

Period od tri dana između dva takmičenja je iskorišćen za otklanjanje kvara i za proveru svih ostalih sistema na vozilu. Svi nedostaci su uklonjeni i vozilo je bilo spremno za naredno takmičenje.

Formula Student EAST 2019

Prilika da se tim Tenfore Drumska Strela takmiči sa drugim timovima iz celog sveta ukazala se već u periodu od 17. do 21. jula 2019. godine. Tim iz Beograda je po prvi put nastupio na takmičenju Formula Student EAST u Zalaegerszeg-u u Mađarskoj.

Nultog dana takmičenja u Mađarskoj članovi tima Tenfore Drumska Strela obavili su kontrolu vozila do najsitnijeg detalja kako bi bili sigurni da je sve potpuno spremno za početak takmičenja.

U toku prvog takmičarskog dana, vozilo je uspešno završilo kompletnu tehničku inspekciju, nakon čega je dobilo sve nalepnice i potvrdu da je spremno za stazu. Drugi dan je bio prilično uspešan za Formula Student tim Tenfore Drumska Strela. U svim statičkim disciplinama zabeleženi su dobri rezultati. Sudijama se svidelo kako su beogradski studenti detaljno izradili troškovni izveštaj, te je odbrana Analize troškova uspešno završena. Inženjerski dizajn, ideje i inovacije na vozilu ni na ovom takmičenju nisu prosle nezapaženo, pozitivne kritike bile su vetar u leđa za naredne discipline.
Kao vrhunac uspešnosti ovog dana došla je prezentacija Biznis Plana. U prilično jakoj konkurenciji od 25 timova koji se takmiče u konkurenciji formule sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, tim Tenfore Drumska Strela zauzeo je sjajno 7. mesto!

Početak trećeg dana označio je svima omiljen i dobro poznat zvuk motora formule “Drumska Strela 2019”. Već u prvim dinamičkim disciplinama ostvareni su sjajni rezultati. Rekordna vremena, kraća od svih prethodnih takmičarskih godina, postignuta su na ubrzanju i u disciplini osmice. U toku discipline Autokros, vozilo tima Tenfore Drumska Strela je dokazalo svoju pouzdanost i upravljivost.

Poslednji dan takmičenja u Mađarskoj bio je rezervisan za najzahtevniju takmičarsku disciplinu – Trku izdržljivosti. Vozilo je spremno izašlo na stazu i prvih 11 kilometara savladano je bez ikakvih problema sa odličnim prolaznim vremenom. Zatim je usledila promena vozača u propisanom vremenu od 3 min. Drugi vozač je nakon 4 odvezena kruga morao da stane zbog problema sa menjačem. Ustanovljeno je da trenutno otklanjanje kvara i povratak na stazu nisu mogući. Nažalost, u trci izdržljivosti tim Tenfore Drumska Strela je morao podeliti 9. mesto sa još 16 timova koji iz sličnih razloga nisu uspeli da savladaju najzahtevniju takmičarsku disciplinu.

Iako su iskrsli problemi imali uticaj na rezultate u dinamičkim disciplinama, zadovoljni postignutim rezultatima u statici, članovi tima Tenfore Drumska Strela vratili su se u Beograd i spremaju se za nove izazove.

Krajem avgusta očekuje nas još jedno takmičenje u organizaciji Formula Student timova sa Balkana – FS Alpe Adria. Dok vozilo pripremamo za nove staze, prenosimo vam deo atmosfere iz Holandije i Mađarske.