Tenfore Drumska Strela na Formula Student simpozijumu

Članovi tima Tenfore Drumska Strela iz Beograda, prisustvovali su Formula Student Simpozijumu, koji je krajem novembra održan u Đeru u Mađarskoj. 160 studenata iz 12 svetskih Formula Student timova saznalo je o zanimljivostima iz prakse projektovanja vozila od čak 14 predavača. Tokom dvodnevnog simpozijuma koji se sastojao iz predavanja i radionica, članovi našeg tima imali su priliku da slušaju savete vrhunskih inženjera zaposlenih u Formula 1 timovima ili u velikim svetskim automobilskim kompanijama.

Studenti su slušali predavanja na temu dizajniranja i testiranja agregata, aerodinamike, oslanjanja i načina projektovanja pogona elektro formule. Neki od predavača od kojih su studenti imali prilike da uče tokom tri dana simpozijuma bili su alumni članovi Formula Student timova širom Evrope, inženjeri firme Audi i Formula 1 tima, ali i sudije sa Formula Student takmičenja.

Studenti tima Tenfore Drumska Strela su na ovom simpozijumu utvrdili, ali i unapredili svoja znanja iz oblasti aerodinamike i kompozita, a ova predavanja su bila idealna prilika za nove članove tima, koji tek treba da zakorače u svet Formule.  Između ostalog imali su prilike da vide načine na koje se u radionici Formule 1 testiraju kompoziti i da zaključe da se ti načini ne razlikuju mnogo od onih koje mi primenjujemo u svojoj radionici.

Pored predavanja, u sklopu simpozijuma održane su i interaktivne radionice na kojima su studenti mogli da lično pitaju za savete oko izrade delova od kompozita, testiranja elektronike, projektovanja sistema oslanjanja kao i da čuju iz prve ruke kako izgleda raditi u firmi koja se bavi proizvodnjom motora koji se koriste u auto-trkama.

Iskustva sa ovog simpozijuma su pre svega značajna zbog upoznavanja sa načinima rada drugih timova i održavanjem saradnje, kao i zbog učenja o radu najboljih svetskih inženjera u različitim oblastima auto-industrije, kao što su Luca Marmorini, Norbert Gatzka, Pat Clarke, Sandor Kling i mnogi drugi.