Dostignuća na kraju sezone 2021

Nazire se kraj još jednoj takmičarskoj sezoni forule Student. Ove godine točkovi Drumske Strele kotrljali su se stazama legendarnog Red Bull Ringa u Austriji, Hungaroringa u Mađarskoj i u Hrvatskoj.

Na FS Austria takmičenju učestovovali smo u statičkim i dinamičkim disciplinama. Sudijama, koje su zaposleni kompanija – lidera automobilske industrije, članovi našeg tima predstavili su dizajn vozila kao i troškove uključene u proces kreiranja nešeg vozila. Zbog problema na tehničkom pregledu preskočili smo acceleration i skidpad discipline, ali smo stigli da učestvujemo u AutoX disciplini gde smo ostvarili zavidan rezultat zauzevši 11. mesto, kao i u trci izdržljivosti gde je vazilo napravilo čak 6 krugova.
Sam plasman na ovako prestižno takmičenje smatra se uspehom. Izuzetno smo zadovoljni što se vozilo u režimu svog normalnog rada pokazalo kao kompetativno. Takođe ponosni smo na činjenicu što je naše vozilo u skladu sa rigoroznim pravilima elitnog FS Austria takmičenja prošlo tehnički pregled.

Dolaskom u Mađarsku obavili smo pre-scrut uspešno. Usprešno smo prošli scrutineering , a naši vozači pokazali su svoju brzinu na egress testu. Izuzetno smo ponosni na Cost and Manufacturing – statičku disciplinu gde se naš tim odlično plasirao zauzevši čak 10. mesto. Odbrana biznis plana prošla je više nego uspešno – naš tim se i tu našao među 10 najboljih.

Drugog dana usledio je tilt test koji je uspešno položen. Ovogodišnje vozilo ispunilo je sve do tada zadate zadatke, a takmičarski dan završili smo uspešnom odbranom design-a vozila.

Ostali dani takmičenja bili su jako izazovni za naš tim. Pored adekvatnog vozila koje je položilo scrutineering kod sudija, imali smo velikih napora da prevaziđemo tehničke probleme zbog kojih će Hungaroring morati da se strpi do sledeće sezone da oseti vrelinu guma Drumske Strele.

Naše treće po redu takmičenje ove sezone bila je FS Alpe Adria u Hrvatskoj. Nakon prvog pregleda i sugestija sudija o nekoliko stavki na vozilu koje su trebale da se isprave ili poboljšaju, naš tim je naporno radio i drugog dana uspešno „zaradio“ narandžasti stiker za položen scrutineering. U Cost disciplini osvojili smo zapažene rezultate zauzevši čak drugo mesto. Prezentacije i odbrane biznis plana i design-a vozila krunisane su 11. i 7. mestom, a u ukupnom plasmanu Drumska Strela našla se među 10 najboljih.

Svesni da ovogodišnji sastav tima Drumske Strele čine pretežno mladi inženjeri u usponu uvideli smo svoje nedostatke i propuste. Ovogodišnja sezona je bila dosta izazovna nakon velikih promena koje su se desile u godinu dana pauze. Pre svega moralna pobela i lekcija – korak bliže kvalitenijem radu i boljem vozilu. 

Iz priloženih rezultata može se uvideti koliko su sami članovi tima bili vešti pri odabiru najpovoljnijih materijala i delova, a tehnični problemi su ti koji se uz takvo znanje i ovogodišnje iskustvo jako brzo prevazilaze.