Početak takmičarske sezone 2022

Električno vozilo Formula Student tima Drumska Strela dobiće svoju svetsku premijeru na stazi u Holandiji. Naši predstavnici takmičiće se od 11.07. do 17.07. na stazi u Assenu u Holadniji u statičkim i dinamičkim disciplinama rame uz rame sa drugim evropskim formula srudent timovima.

Ovogodišnje vozilo nadmašilo je sva očekivanja svojim funkcijama  i izgledom. Aerodinamički deo izrađen od kompozitnih materijala i najfinijih karbonskih vlakana krije bateriju kapaciteta 5.2 W/h i 140 litijum polimerskih „pouch“ ćelija. Nakon 9 bolida sa motorom SUS, električno vozilo sa  dometom 22 km bilo je izazov koji se dao dostići. Vozilo se može pohvaliti snagom od 80kW, jedinstvenim pogonom na sva 4 točka – po jedan u svakom točku i sa planetarnim prenosnicima i torque vectoring algoritmom koji pruža upravljanje momentom nad svakim točkom ponaosob. 

Sve korišćene softvere studenti su pisali sami. Pre početka takmičarske sezone sprovedena su višenedeljna ispitivanja u laboratoriji CIAH na Mašinskom fakultetu. Ceo proces izrade vozila i na kraju samog testiranja i pokretanja istog zahtevao je bezboroj dana, ali i noći rada u radionici. Članovi tima Drumske Strele neizmerno su ponosni da posao koji su uradili u proteklih godinu dana i nadaju se najboljim razultatima sa takmičenja. 

Prvo Srpsko električno vozilo pokrenuto je 28. juna na Vidovdan na parkingu Mašinskog fakulteta. Ovog leta od jula do septembra meseca Drumska Strela će potovati po Evropi. Prva stanica je Holadnija koju je naš tim posetio i 2019. godine, zatim slede Nemačka, Mađarska i Hrvatska. Prestavnici su svoju put započeli 8. jula, a pred njima je dugo leto puno napora i truda. Želimo im svu sreću i najbolje plasmane na svakom takmičenju!